Jste zde

Tisková zpráva - otevřený dopis předsedovi vlády

28. 6. 2021

Věda by v době pandemie měla být prioritou, ne otloukánkem! Otevřený dopis předsedovi vlády Andreji Babišovi od vědců a vědkyň Fóra Věda žije!

 

Praha, 28. 6. 2021 - Vědci a vědkyně sdružení ve spolku Fórum Věda Žije! napsali otevřený dopis, ve kterém vyzývají předsedu vlády Andreje Babiše, aby nepodpořil návrh ministerstva financí na snížení rozpočtu na výzkum, vývoj a inovace v roce 2022.

Současný návrh ministerstva financí (MF) navrhuje snížení rozpočtu na vědu o více jak 3 miliardy korun. Toto snížení podle Fóra Věda Žije! (FVŽ!) povede k zásadní destabilizaci výzkumného prostředí v ČR. To je také v přímém rozporu s programovými prioritami vlády, ve kterých deklaruje podporou vědy a výzkumu.

V době, kdy návrh státního rozpočtu počítá s obrovským deficitem, který Ministerstvo financí odůvodňuje dopady pandemie COVID-19, nám přijde zarážející, že vláda necitelně škrtá v oblastech, které se zcela zásadním způsobem na zmírnění dopadů pandemie podílejí,“ říká místopředseda FVŽ! Lukáš Dvořáček. 

Paradoxně tak ekonomické následky pandemie COVID-19 dopadají na odvětví, které se aktivně zapojilo v boji s tímto onemocněním, a které bude zároveň klíčové pro rozvoj ekonomiky v následujících letech,“ dodává Michael Komm (FVŽ!). 

Ministerstva financí počítá s rozpočtem na VaVaI ve výši 36.1 miliardy korun, což je nejen méně než částka, kterou doporučila Rada pro výzkum, vývoj a inovace (39.4 mld. kč), ale i méně než byl střednědobý výhled rozpočtu z rok 2020 (38 mld. korun). 

Plné znění otevřeného dopisu najdete zde: http://www.vedazije.cz/clanek/clanek-fvz/otevreny-dopis-fora-veda-zije-predsedovi-vlady

 

Zástupci Fóra Věda žije!

 

Michael Komm, místopředseda, tel. 777 553 579,

Michaela Trtíková Vojtková, místopředsedkyně, tel. 777 068 338

Lukáš Dvořáček, předseda, tel. 777 977 959

 

 

PřílohaVelikost
PDF icon tz_otevreny-dopis_babis_rozpocet_vavai.pdf220.18 KB