Jste zde

Petici za zachování rozpočtu pro českou vědu podpořilo za jediný den přes 1000 petentů

13. 6. 2023
Související kauza: 
Financování vědy

Praha, 13.6. 2023 - Vědci a vědkyně sdružení ve spolku Fórum Věda Žije! vytvořili petici, která reaguje na návrh ministerstva financí razantně snížit v roce 2024 rozpočet na vědu a výzkum. Petici v krátkém čase podpořili nejen vědci a studenti napříč vědeckými disciplínami, ale i  široká veřejnost, které není lhostejný osud české vědy.

Současný návrh ministerstva financí (MF) podle dostupných informací navrhuje snížení rozpočtu na výzkum, vývoj a inovace (VaVaI) o 10 %. Toto snížení v kombinaci s vysokou inflací a zvýšenými cenami energií podle Fóra Věda Žije! (FVŽ!) povede k zásadní destabilizaci výzkumného prostředí v ČR. To je také v přímém rozporu s programovými prioritami vlády, ve kterých deklaruje zvýšenou podporou vědy a výzkumu, včetně navýšení finančních prostředků. Návrh MF tak kriticky ohrožuje vládou deklarovanou ambici ČR zařadit se mezi evropskou špičku v oblasti excelence, vědy, výzkumu a inovací. Návrh ministerstva financí se bude projednávat na zasedání vlády ve středu 13.6.

Požadavkem petice je, aby oblast VaVaI získala ze státního rozpočtu na příští rok alespoň 47,8 mld. Kč, což odpovídá návrhu, který vypracovala Rada vlády pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI). Tento návrh rozpočtu ale nebyl premiérem Fialou dosud zařazen na jednání vlády. Sběr podpisů pro petici bude dále pokračovat. Petice se nachází na webové stránce: http://veduneskrtat.vedazije.cz

“Premiér Fiala dosud nereagoval na náš otevřený dopis z minulého týdne, rozhodli jsme se proto zorganizovat petici, která si velmi rychle získala širokou podporu. Pokud nás budou členové vlády nadále ignorovat, nezbyde nám, než jim petici doručit osobně,” říká místopředseda spolku Věda žije! Michael Komm.

Je to jako návrat do let 2009-2013, kdy oblast VaVaI také čelila pokusům o drastické snižování rozpočtu. Tehdy se díky řadě protestů i intenzivnímu vyjednávání podařilo odvrátit nejhorší scénář, který zahrnoval i likvidaci Akademie věd. Uděláme vše proto, aby česká věda přežila i tuto vládu.“ dodává předsedkyně spolku Michaela Trtíková Vojtková. 

Fórum Věda žije!, z.s. je zapsaným spolkem, který vznikl v létě 2009. Slouží především jako fórum pro veřejný prostor ve vědě. FVŽ! je otevřené pro všechny, kteří si uvědomují nezbytnost vlastního aktivního přístupu a zájmu o problematiku vědní politiky ČR. Nejde nám však jen o aktuální problémy české vědy. Zajímá nás role vzdělanosti a vědy v širším společenském kontextu a model jejich veřejného spravování. Aktivity a prohlášení občanského sdružení Fórum Věda žije! vyjadřují výlučně postoje jeho členů. Členství i činnost ve Fóru Věda žije! jsou čistě dobrovolné, za svoji činnost nepobírají členové a členky FVŽ! žádnou finanční odměnu. www.vedazije.cz

Zástupci Fóra Věda žije!

 

Michael Komm, místopředseda, tel. 777 553 579,

Michaela Trtíková  Vojtková, předsedkyně, tel. 777 068 338

PřílohaVelikost
PDF icon tz_petice_utery_1306.pdf216.19 KB